طب سوزنی در طبیب آزما
طب سوزنی یا سوزن درمانی، یکی از شاخههای طب سنتی چینی است که برای تسکین درد در نواحی مختلف بدن مورد استفاده قرار میگیرد. متخصصان طب سنتی چینی، معتقدند که در طب سنتی انرژیهای بدن به حالت تعادل میرسد و برخی دیگر بر این باور هستند که سوزن درمانی، ریشه در اعصاب بدن انسان دارد. در این گفتمان سعی خواهیم کرد شما را با این روش درمانی آشنا کنیم.
طب سوزنی چیست؟
Acupuncture یا طب سنتی چینی، روشی برای تسکین دردهای بدن است. متخصصان چینی بر این باورند که تمام بیماریهایی که انسان از آنها رنج میبرد، نتیجه عدم تعادل نیروها است. آنها با قراردادن سوزنها در نقاط مختلف بدن، جریان انرژی را به حالت تعادل برمیگردانند.
در این روش، سوزنهای خیلی باریک و ریزی بر روی پوست نقاط خاصی از بدن قرار میگیرد. این سوزنها در عمقهای متفاوتی وارد بدن میشوند. اینکه طب سنتی چگونه کار میکند سؤالی است که هنوز جواب مشخصی برای آن وجود ندارد. اما پزشکان چینی، این روش درمانی را بر پایه انرژی میدانند. آنها بر این باور هستند که انرژیها در داخل و خارج بدن، در کانالهایی در حال رفتوآمد هستند. اگر به هر دلیلی این کانالها بسته شوند، درد در آن نقطه ظاهر میشود؛ زیرا انرژی دیگر نمیتواند در گذر باشد. اطبا چینی اعتقاد دارند که با فروبردن این سوزنها در نواحی مسدود شده، کانالهای انرژی در آن نواحی باز میشوند و در نتیجه درد تسکین پیدا میکند.
اما پزشکان غربی میگویند که سوزن درمانی با نورونها و اعصاب بدن ارتباط دارد. آنها بر این باور هستند که با ورود سوزن به نواحی مختلف بدن، اعصاب در ماهیچهها و عضلات آن نواحی تحریک شده و باعث افزایش جریان خون میگردد و از این طریق درد در آن نواحی فروکش میکند.
انواع مختلف طب سوزنی
درست است که طب سوزنی، یک روش چینی است؛ اما در کشورهای دیگری مانند تابوان، کره، ژاپن و... نیز پیشینهای طولانی دارد؛ بنابراین این روش درمان، بر اساس کشور ابداعکننده آن به انواع مختلفی مانند سوزن درمانی ویتنام، کره جنوبی و کره شمالی تقسیمبندی میشود. تفاوت اصلی این سه مدل، در نوع سوزن و نحوه استفاده از آن است. البته این طب سنتی تقسیمبندی دیگری هم بر اساس طریقه انجام کار دارد که عبارت است از:
فواید طب سوزنی
- روش سوزن درمانی سنتی چینی (TCM)
- روش درمانی سوزنی گوش
- روش سوزنی الکتریکی
- روش سوزنی پنج عنصری
- روش سوزنی پوست سر
- طب فشاری
- سوزن درمانی پزشکی (مربوط به جوامع غربی)
- سوزن درمانی اجتماعی (درمانهای گروهی)
روش انجام طب سوزنی
در این روش درمانی، پزشک در وهله اول اقدام به تشخیص نقاط مهم بدن برای تسکین درد و یا رفع بیماری میکند. در حقیقت محل گرفتن انرژی را مشخص میکند. بعد از پیداکردن بهترین نقاط بدن، شروع به فروکردن سوزنهای ریز و استریل در آن نقاط میکند. این کار باید بادقت و ظرافت خاصی انجام گیرد به همین دلیل توصیه میکنیم، حتماً برای درمان با این روش، به فرد متخصص و ماهری مراجعه کنید.
با قراردادن سوزنها در بدن، بیمار احساس سوزنسوزنشدن میکند. سوزنهای وارد شده در حدود 5 الی 30 دقیقه باید در بدن باقی بمانند. بعد از فرو کردن سوزنها، مادهای به نام اندورفین در مغز آزاد میشود، این ماده همانند یک مسکن عمل میکند و باعث کاهش درد در آن نواحی میگردد. لازم به یادآوری است که عمق فرو کردن سوزنها در نواحی مختلف بدن متفاوت است.
مهمترین نقاط بدن برای فروبردن سوزن شامل آرنج، گوش، شکم، گردن، زانو، مفصل ران، پا، ساعد، بالای لگن، بازو، قفسه سینه و... است. همچنین بسته به نوع درد، محل درد و میزان درد ممکن است طب سوزنی در چندین جلسه انجام شود به طور متوسط هر جلسه در حدود 15 الی 30 دقیقه طول میکشد.
فواید روش درمانی طب سوزنی
روش سوزن درمانی مانند هر روش درمانی دیگر، دارای مزیتها و معایبی است؛ بنابراین قبل از انجام این کار حتماً با پزشک معالج خود مشورت کنید، در ادامه برخی از فواید این روش درمانی را بیان میکنیم:
- این روش درمانی برای درمان بیماریهای متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرد و به تقویت سیستم ایمنی بدن بیماران کمک میکند.
- با استفاده از سوزن درمانی میتوانید درد ناشی از بیماری را کنترل کنید و یا آن را به طور کامل بهبود ببخشید.
- این روش درمانی کاملاً طبیعی بوده و بدون استفاده از مواد شیمیایی انجام میشود.
- کاربرد این روش میتواند میزان استرس، اضطراب مشکلات روحی و عصبی فرد را کاهش دهد و یا از بین ببرد.
- این روش قابلیت ترکیبشدن با سایر روشهای درمانی را دارد.
- استفاده از طب سنتی چینی، علاوه بر کاهش درد، برایجوانسازی و شادابی پوست، کاهش یا افزایش وزن نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
- این روش درمانی کاملاً ایمن و قابلاعتماد است و بدون بیهوشی انجام میگیرد.
- سوزن درمانی هیچگونه عوارضی برای بدن ندارد و روش مناسب و مفید برای کسانی است که بنا به هر دلیل نمیتوانند از داروهای مسکن استفاده کنند.
- بهبود، تسکین و کنترل درد در نواحی مختلف بدن با روشهای متفاوتی انجام میگیرد.
مضرات درمان طب سوزنی
عوارض سوزن درمانی، بسیار کمتر از روشهای درمانی دیگر است، اما بههرحال بهتر است از وجود آنها مطلع باشیم. نکته مهمی که همواره باید به آن توجه کنید، این است که برای ازبینبردن عوارض منفی این نوع درمان، حتماً به متخصص این کار مراجعه کنید. برخی از عوارض ناشی از طب سوزنی عبارتاند از:
- در صورت آلوده بودن سوزنها امکان عفونت وجود دارد. برای پیشگیری از ایجاد این مشکل حتماً به مراکز درمانی مطمئن مراجعه کنید.
- به دلیل نازک بودن سوزنها، امکان شکستن آنها و ایجاد جراحت در بدن وجود دارد.
- احتمال دارد جای سوزنها، کبود و یا زخم شوند.
- درصورتیکه از داروهای رقیقکننده خون استفاده میکنید به پزشک خود اطلاع دهید، زیرا امکان خونریزی در محل سوزنها وجود دارد.
- درصورتیکه سوزنها را در نواحی قفسه سینه و یا ناحیه بالایی پشت قرار دهند، احتمال آسیب به ریهها وجود دارد؛ بنابراین حتماً نزد پزشکی بروید که تجربه و دقت بالایی داشته باشد.
طب سوزنی برای درمان چه بیماریهایی استفاده میشود
از آنجاییکه این روش درمانی چینی، قدمتی ۲۰۰۰ساله دارد؛ بنابراین درمان طیف گستردهای از بیماریها را تحت پوشش قرار میدهد. سوزن درمانی میتواند باعث افزایش جریان خون و گردش خون در نواحی آسیبدیده بدن شود. همچنین این روش درمانی ترشح آدرنالین را که مسکن طبیعی بدن است افزایش میدهد. در ادامه برخی از بیماریهایی که با این روش درمان میشوند را معرفی میکنیم.
· درمان انواع بیماریهای گوارشی (زخم معده، درمان سندروم روده تحریکپذیر)
- بهبود بیماریهای زنانه (کاهش دردهای دوران یائسگی، کاهش دردهای ناشی از قاعدگی، کاهش دردهای ناشی از زایمان، اختلالات جنسی، اندومتریوز، تخمدان پلیکیستیک، ویار بارداری)
- درمان افسردگی و اضطراب (شبادراری، پرخاشگری، بیشفعالی)
- درمان سردرد و میگرن (اختلال خواب، اختلالات دوقطبی)
- درمان آسیبهای ناشی از سکته مغزی
- درمان انواع زانودردها، خشکی مفاصل و ماهیچه
- کاهش دردهای ناشی از انواع آرتروز
- درمان درد دندان و لثه
- درمان اعتیاد به مواد مخدر
- رفع چاقی و درمان لاغری
- زیبایی پوست و صورت
- لیفت و فرم دهی سینه
قبل از انجام طب سوزنی به چه نکاتی باید دقت کرد؟
اگر تصمیم گرفتید که از روش طب سوزنی برای درمان بهرهمند شوید، برای کاهش خطرات این روش درمانی بهتر است نکات زیر را رعایت نمایید:
- قبل از شروع درمان تمام داروهایی را که استفاده میکنید به پزشک متخصص نشان دهید.
- قبل از درمان یک آزمایش کلی از خودتان تهیه کنید تا پزشک بتواند از مشکلات شما مطلع گردد.
- از نوشیدنیهای الکلی و کافئیندار مانند قهوه، الکل و... استفاده نکنید.
- چند روز قبل از شروع درمان، سعی کنید فعالیتهای سنگین و ورزشهای سنگین انجام ندهید.
- در روز مراجعه، از وعدهغذایی سبک استفاده کنید.
- بهتر است این موضوع را بدانید که سوزنهای مخصوص این طب بسیار نازک هستند و شما درد زیادی احساس نخواهید کرد.
- درمان کامل بیماری به روش سوزن درمانی، نیاز به 8 الی15 جلسه دارد، بنابراین بهتر است صبور باشید.
- این روش درمانی بسیار ساده و راحت است، پس سعی کنید قبل از شروع درمان استرس نداشته باشید، زیرا استرس منجر به افزایش آدرنالین بدن میشود و فرایند درمان را با مشکل مواجه میکند.
- در برخی از مواقع ممکن است متخصصان برای رسیدن به نتیجه مطلوب، از روشهای درمانی دیگری همچون طب فشاری، میکرونیدلینگ، امبدینگ و …. همزمان با سوزن درمانی استفاده کنند.
مراقبتهای لازم پس از طب سوزنی
عدم استفاده از مواد شیمیایی و غیرتهاجمی بودن سوزن درمانی، باعث شده که روند درمان سریعتر از روشهای دیگر پیش برود و همچنین نگرانی و استرس بیمار کمتر باشد. اما بههرحال بعد از درمان، بیمار باید چند روزی مراقب خودش باشد. برخی از این مراقبتها عبارتاند از:
- بعد از درمان چند روزی استراحت کامل انجام دهید.
- از مصرف الکل، قهوه و... خودداری کنید.
- بلافاصله بعد از طب سوزنی فعالیتهای سنگین انجام ندهید.
- رژیم غذایی مناسبی داشته باشید و از خوردن برخی از غذاها بپرهیزید.
- پس از انجام درمان، بدن را تا حد ممکن گرم نگه دارید.
- بهمنظور کاهش درد میتوانید از ماساژدرمانی استفاده کنید. این کار باعث بهبودی سریعتر شما میشود.
نتیجهگیری
در طب سوزنی پزشک یا فرد متخصص با فروکردن سوزنهای استریل شده و ریز، در نواحی مختلف بدن باعث کنترل و کاهش درد میشود. هدف اصلی استفاده از سوزن درمانی، کمک به روند طبیعی بهبودی بدن است. در این روش از هیچ ماده شیمیایی استفاده نمیشود؛ بنابراین میتوان بهیقین گفت که سوزن درمانی، ایمنترین روش معالجه است. از طب سنتی چینی در درمان بیماریهای مختلفی مانند میگرن، درد معده، کمردرد، زانودرد، گرفتگی و سفتی گردن و... استفاده میشود.