مقدمه
همانطور که میدانید طب سنتی دارای بیشینه و تاریخچه بسیار طولانی بوده و با کمک آن روشهای مختلفی برای درمان بسیاری از بیماریها به وجود آمده است. به عنوان نمونه میتوان به حجامت و بادکش که روشهایی برای پاکسازی بدن از سموم مختلف، از بین بردن غلظت خون، درمان برخی از بیماریها و تسکین دردهای موضعی هستند اشاره نمود. امروزه برخی از روشهای سنتی که در قدیم به کار میرفته، توسط طب مدرن مورد تایید قرار گرفته و در کلینیکهای پزشکی و درمانی استفاده میشوند. یکی از این روشهای سنتی فصد خون نام دارد. در مقاله پیشرو قصد داریم در خصوص معرفی این روش درمان قدیمی توضیحاتی را ارائه نماییم.
فصد خون چیست؟
طبق نظر طب سنتی که از متون تاریخی ایران و سایر کشورهای دیگر استخراج شده، تمامی بیماریها و مشکلاتی که فرد به آن دچار میشود، به اختلال 4 عنصر اصلی بدن یعنی خون، بلغم، صفرا و سودا مربوط هستند. پزشکان این طب اعتقاد دارند در صورتی که فرد دچار بیماری خاصی شود میتواند با ایجاد تعادل در این چهار عنصر مشکل را برطرف نموده و سلامتی خود را بازگرداند.
یکی از روشهایی که برای تعادل چهار عنصر بدن در طب سنتی مورد استفاده قرار میگیرد، رگزنی نام دارد. در این روش فرد متخصص با ایجاد شکاف یا سوراخی بر روی جداره رگ، راهی برای خروج خون از بدن ایجاد میکند.
با کمک این روش در وهله اول خون اضافه از بدن خارج شده در صورتیکه فرد دچار غلظت خون بوده و به مشکلات ترافیک خونی از قبیل عدم خونرسانی صحیح به اندامهای بدن دچار باشد به راحتی درمان میشود. همچنین این عمل میتواند سمومی را که در خون وجود دارد، خارج نموده، خون فرد را از هرگونه آلودگی پاک کرده و مشکلاتی که از این طریق ایجاد شده برطرف نماید. فرد بیمار باید حداقل سه بار در یک بازه زمانی 14 روزه مشخص این عمل را تکرار کند تا به نتیجهای که از عمل رگزنی انتظار دارد دست یابد.
فصد خون چگونه انجام میشود؟
در قدیم فردی که حکیم یا طبیب نام داشت هنگام رنگزنی نقطهای از بدن را انتخاب میکرد و با کمک یک تیغ اقدام به خارج کردن خون و انجام عمل مذکور مینمود. امروزه با توجه به مورد تایید بودن عمل فصد خون توسط طب مدرن، رگزنی در کلینیکهای پزشکی، توسط افراد متخصص و دوره دیده با ابزارهای پزشکی مشخص انجام میشود.
برای این عمل در ابتدا پزشک یا فرد متخصص، در خصوص داروهایی که بیمار مصرف میکند، سابقه بیماری فشار خون، قند خون و بیماریهای زمینهای سوال پرسیده و متناسب با وضعیت جسمانی شخص تصمیم به انجام عمل رگزنی میکند.
پس از انجام تمامی معاینات و بررسیهای کامل و اطمینان از بیخطر بودن انجام این عمل فرد متخصص، نقطه مشخصی از بدن را انتخاب کرده سپس با توضیح کامل تمامی مراحل انجام کار برای فرد بیمار او را از کلیه اقداماتی که قرار است انجام دهد آگاه می نماید. در طب مدرن این عمل به دو روش انجام میشود.
در روش اول فرد متخصص از یک سوزن برای وارد کردن کانول به داخل رگ استفاده میکند. سپس با چسب یا بانداژ سوزن را دور دست فرد محکم نگه داشته تا ثابت سر جای خود باقی بماند. کانول مورد نظر به کیسهای متصل بوده که میتواند خونها را جمع آوری کند.
در روش دوم برای انجام فصد، پزشک با مشخص کردن محلی از بدن و بی حس کردن آن، به کمک یک تیغ بیستوری استریل شکاف کوچکی در حد 2 تا 3 میلیمتر در ورید فرد ایجاد کرده و با کمک مانورهای خاصی که برای اینکار دوره دیده، اقدام به رگزنی میکند.
فصد خون در کدام نواحی بدن انجام میشود؟
طبق بررسیهایی که در طب سنتی انجام شده و مورد تایید پزشکی مدرن هم است، برای درمان هر بیماری باید اقدام به رگزنی در نقطه خاصی از بدن کرد. بر این اساس اینکار را در 60 نقطه بدن میتوان انجام داد. ولی مهمترین نقاطی که برای فصد خون انتخاب میشود و بیشترین کارایی را برای درمان بیماریهای مختلف دارد، دست راست و چپ، پاها، صورت، بینی، زیر گوش و زبان محسوب میشوند.
فصد برای چه کسانی توصیه میشود؟
افرادی که مبتلا به بیماری غلظت خون و افزایش گلبولهای قرمز بدن هستند و غلظت خون آنها به حدی میرسد که رگهای خونی کوچک شده و احتمال بروز سکته قلبی، بیماریهای عروقی و سکته مغزی در آنها زیاد باشد، در صورتیکه با روشهای درمانی دارویی به نتیجه مطلوب نرسند، میتوانند این عمل را انجام دهند.
همچنین افرادی که با توجه به مشکلات جسمانی یا نوع سیستم بدن، قادر نخواهند بود آهن اضافه بدن را دفع نمایند، برای جلوگیری از مشکلات ناباروری، مشکلات جنسی به خصوص در مردان میتوانند این درمان را امتحان کنند.
فصد خون چه فوایدی دارد؟
عمل رگزنی نه تنها مورد تایید طب مدرن در سراسر دنیا بوده بلکه برخی از پزشکان که پس از دورههای طولانی درمان برخی از بیماریها از درمان آنها ناتوان ماندهاند به بیمار خود این عمل را پیشنهاد میکنند. در ادامه برای آگاهی شما، به معرفی مهمترین بیماریهایی که میتوان با کمک این عمل کنترل یا درمان کرد میپردازیم.
یکی از مهمترین فواید انجام فصد پاکسازی بدن از سموم تولید شده در خون بوده و این امر سبب میشود که فرد احساس شادابی و تندرستی بیشتری داشته باشد. عمل پالایش و تصفیه خون سبب میشود که غدد لنفاوی پاکسازی شده و به طرز شگفتانگیز و و خارقالعادهای سطح کلسترول خون کاهش پیدا کند. بنابراین بیماری افرادی که به فشار خون مبتلا هستند و از این مشکل رنج میبرند تا حد بسیار زیادی کنترل میشود. اگر که این عمل به صورت مداوم و در فواصل زمانی مشخص طبق نظر پزشک انجام شود، میتواند فشار خون را در این افراد به طور کامل درمان کند.
علاوه بر پاکسازی و پالایش خون، عمل فصد خون باعث کاهش ترافیک خونی و غلظت خون در بدن میشود. با کاهش غلظت خون بیماریهای زمینهای مانند پلی سیتمی و هموکروماتوز در افراد مبتلا به این بیماریها، کنترل میشود.
طبق تحقیقات انجام شده عمل رگزنی بدن را مجبور به ساختن گلبولهای قرمز کرده و کاهش این ماده حیاتی در خون را جبران میکند. این قابلیت برای افرادی که به بیماریهای کاهش گلبول قرمز مبتلا هستند یا تحت انجام عملیات شیمی درمانی قرار دارند بسیار مفید است.
این بیماری به دلیل افزایش سطح آهن بدن به وجود میآید. رسوب آهن در خون اثرات خیلی خطرناکی را در بر جای میگذارد و سلامتی فرد را به شدت تهدید میکند، با انجام عمل رگزنی میتوان سطح آهن بدن را کاهش داد و از ابتلاء به بیماریهایی مانند نارساییهای قلبی، گرفتگیهای عروقی و بیماریهای کبدی جلوگیری کرد.
فصد خون شامل چه عوارضی میشود؟
هیچ درمان پزشکی حتی مدرنترین روشهایی که در دنیا مورد استفاده قرار میگیرد بدون عوارض یا بازگشت نخواهد بود. به همین دلیل نمیتوان توقع داشت، عمل رگزنی بدون عارضه بوده و درمان قطعی و صد درصدی داشته باشد. در همین راستا در ادامه برای آگاهی بیشتر شما، برخی از عوارض یا ممنوعیتهایی که در انجام این عمل وجود دارد را بیان مینماییم.
- به دلیل خارج شدن خون از بدن احتمال ضعف و سرگیجه در فردی که این عمل را انجام میدهد بسیار زیاد است.
- خروج خون و ضعف به وجود آمده احتمال آسیب به کبد، کلیه و قلب را در بر خواهد داشت.
- انجام این عمل در افراد مسن و کودکان توصیه نمیشود.
- کسانی که دچار بیماریهای زمینهای هستند، سوء تغذیه دارند، در مناطق سردسیر زندگی میکنند، دچار تب و سرماخوردگی هستند بدون اجازه پزشک متخصص و بررسیهای پزشکی نباید اقدام به انجام این عمل نمایند.
- در برخی از موارد بسیار نادر مشاهده شده فردی که عمل فصد را انجام میدهد دچار عفونت شده و به بافتهای سلولی و عصبی او آسیب وارد شده است.
- همچنین مشکلاتی مانند بیاشتهایی و آسیب به معده از عوارض عمل فصد خون به حساب میآیند.
توصیههای مهم قبل از انجام فصد خون
برای انجام عمل فصد باید شرایطی را رعایت کنید تا بهترین نتیجه ممکن از این عمل را به دست آورید که عبارتند از:
- در فصل گرم سال هنگامی که هوا معتدل است، بهترین زمان برای انجام این عمل به حساب میآید.
- صبح تا ظهر بهترین زمان رگزنی در طول روز است.
- 12 ساعت قبل از انجام عمل نباید ورزش و یا حرکات تند فیزیکی انجام دهید.
- 3 روز قبل از انجام عمل خوردن غذاهای پرچرب مثل کله پاچه غذاهایی که افزودنیهای غیر مجاز و مواد نگهدارنده دارند مانند سوسیس، کالباس، نوشابههای انرژی زا، مواد سودازا، فست فودها ممنوع است.
- 24 ساعت قبل از انجام عمل مصرف نوشیدنیهای الکلی ممنوع است.
- 12 ساعت قبل از انجام عمل کشیدن سیگار، قلیان و هر ماده مخدر دیگری ممنوع است.
- اعلام هر نوع بیماری زمینهای و پرونده پزشکی به متخصص عمل رگزنی بسیار حائز اهمیت است.
- قبل از انجام این عمل حتما غذاهای پر انرژی مانند خرما، عسل، غذاهایی با طبع گرم مانند ارده شیره مصرف نمایید تا بدن شما انرژی کامل برای انجام عمل فصد خون را داشته باشد.
توصیههای مهم بعد از انجام فصد خون
پس از انجام عمل حتماً باید توصیههای پزشک را جدی بگیرید و آنها را انجام دهید تا خطری شما را تهدید نکند. بعضی از مراقبتهای بعد از عمل عبارتند از:
- تا 8 ساعت از بعد از عمل باید محل زخم را تکان نداده و به آن دست نزنید.
- استفاده از کمپرسور آب گرم یا روغن میخک روی محل زخم برای کاهش درد ناشی از رگزنی بسیار مفید است.
- برای جلوگیری از خونریزی محل زخم میتوانید از یک گاز استریل کمک گرفته و محل آن را محکم نگه دارید.
- تا 24 ساعت نباید پانسمان را تعویض نمایید.
- استحمام و تماس آب با محل زخم تا 24 ساعت ممنوع است.
- تا 48 ساعت باید از خوردن غذاهای چرب، فست فودها، میوه و غذاهایی با طبع سرد، تخم مرغ، ماهی، لبنیات، غذاهای پر ادویه و بسیار شیرین پرهیز نمایید.
- برای از بین بردن عطش بدن میتوانید هر 8 ساعت یکبار ماءالشعیر مصرف کنید.
سخنپایانی
در این مقاله سعی نمودیم برای شما در خصوص فواید روش رگزنی و اثرات مفیدی که بر بدن دارد توضیحاتی ارائه نماییم. این عمل که مورد تایید طب پزشکی مدرن و پزشکان متخصص بسیاری قرار دارد باید در محیطی کاملاً بهداشتی، زیر نظر پزشک متخصص پس از بررسیهای پزشکی فرد بیمار انجام شود تا نتیجه مورد نظر از آن به دست آید.